skip to Main Content

6 voedingsmiddelen die het verouderingsproces versnellen

GEEF ME 5 DAGEN… EN IK LEER JE HOE JE EEN MOOIE, EGALE HUID KRIJGT – Door jouw huid op de juiste manier te verzorgen, kan je ze er egaler, zachter en mooier laten uitzien. Ik heb een “Stappenplan voor de rijpere huid” gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen naar jouw mailbox sturen. Klik hier om het stappenplan gratis aan te vragen

Je bent wat je eet, dat heb ik je al een paar keer gezegd.

Sommige voedingsmiddelen brengen schade toe aan onze gezondheid, maar zorgen er ook voor dat het verouderingsproces sneller verloopt.

Veel lezeressen denken dat “verouderen” enkel genetisch bepaald is maar dat klopt niet. Wat we eten speelt een veel grotere rol dan sommige denken. Hoe jong je er uitziet (en voelt) wordt grotendeels bepaald door onze voeding.

Vandaag wil ik je wijzen op 6 voedingsmiddelen die het verouderingsproces aanzienlijk versnellen.

1. Suiker

Suiker zorgt niet alleen voor gewichtstoename maar ook voor meer rimpels, een slappe huid en tal van gezondheidsproblemen.

Wanneer we suiker eten, komen er een heleboel chemische reacties op gang, waarbij suiker zich bindt aan eiwitten en ze onherstelbaar beschadigen. Dit proces heet glycatie (via deze link kan je er meer over lezen op Wikipedia).

Collageen en elastine in de huid zijn heel kwetsbaar voor glycatie, dus je doet er goed aan om het suikergebruik te beperken.

2. Transvetten

Transvetten zorgen voor ontstekingen in ons lichaam waardoor aders minder flexibel worden en er minder doorbloeding van de huid is. Dit zorgt voor een ouder, doffer uitzicht en meer rimpels.

Transvetten worden in een fabriek geproduceerd waarbij vloeibare vetten vast gemaakt worden, zodat ze gemakkelijker verwerkt kunnen worden in allerhande (ongezonde) producten zoals fastfood, margarines, gefrituurd voedsel, industrieel gebak en koekjes,..

Ze zijn niet alleen heel erg slecht voor onze huid maar ze hebben een grote negatieve invloed op onze algemene gezondheid. Blijf er dus zo ver mogelijk van weg.

3. Alcohol

Mild alcoholgebruik is gunstig voor onze gezondheid maar teveel kan het verouderingsproces aanzienlijk versnellen in de vorm van rimpels, roodheid van de huid, een slappere huid doordat het collageen afneemt en geeft ook nog eens een doffer uiterlijk. Alcohol onttrekt heel wat kostbare vitaminen en mineralen aan ons lichaam, legt veel druk op onze lever en zorgt voor een uitdrogend effect.

Hou het dus liefst bij 1 glaasje per dag ;-)

4. Teveel koolhydraten

Bewerkte koolhydraten zijn eigenlijk suikers en zorgen ook voor glycatie in ons lichaam. Teveel (gezonde) snelle koolhydraten hebben hetzelfde effect in ons lichaam.

Daarnaast zorgt het eten van teveel koolhydraten er voor dat er teveel insuline wordt aangemaakt (waardoor je geen kilo’s kwijt kan raken) en stimuleert het het hongergevoel. Ken je dat gevoel, dat je amper 30 minuten na het eten van een bord pasta weer honger hebt?

Hou het dus bij complexe koolhydraten uit groenten en peulvruchten.

5. Voedingsmiddelen met weinig gezonde vetten

Gezonde vetten zorgen niet voor meer lichaamsvet! Dat is gewoon een fabeltje dat ze ons jarenlang hebben wijsgemaakt.

Eerder het omgekeerde: gezonde vetten zorgen voor sneller gewichtsverlies en geven ons een frissere, jongere uitstraling. Een voedingspatroon dat rijk is aan essentiële, gezonde vetten vermindert ontstekingen in ons lichaam, stimuleert de haargroei en zorgt voor stevigere lichaamscellen.

Hier zijn voedingsmiddelen die veel gezonde vetten leveren:

 • walnoten
 • check
  zalm
 • lijnzaad
 • chiazaad
 • check
  avocado
 • check
  koudwatervis
 • check
  hennepzaad
 • check
  alle noten en zaden
 • check
  donkergroene groenten
 • check
  eieren
 • check
  kokosolie

6. Zout

Teveel zout zorgt er voor dat ons lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor we er “puffy” gaan uitzien en lichaamscellen krimpen. Dit heeft als gevolg dat ons lichaam uitdroogt en we meer dorst, een ouder uiterlijk en meer rimpels krijgen.

Ik hoop dat je iets hebt opgestoken uit dit artikel en dat je jouw voedingspatroon (geleidelijk) gaat aanpassen?

Omdat ik heel vaak vragen krijg over huidverzorging op latere leeftijd, heb ik het (gratis) “Stappenplan voor de rijpere huid" gemaakt. Hierin ontdek je hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten.

Want wat veel lezeressen niet beseffen, is dat een gezonde, strakke en mooie huid van binnen in ons lichaam ontstaat (en niet zozeer door wat je er aan de buitenkant opsmeert)

In dit stappenplan ontdek je onder andere:

 • Het voedingspatroon om rimpels te verminderen (weet je welke voedingsmiddelen veel collageen leveren en welke je best vermijdt omdat ze ontstekingen in de huid veroorzaken?)
 • De 2 organen die essentieel zijn voor een mooie, strakke huid. Hou ze zo gezond mogelijk en je bent al goed op weg naar een strakkere, egalere huid)
 • De 4 belangrijke stoffen voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid (het blijft me verbazen dat experts hier vrijwel geen aandacht aan schenken)
 • check
  Waarom je verzorgingsproducten met EDC’s best vermijdt. Ze kunnen zorgen voor stemmingswisselingen, overgewicht en gooien jouw hormonen overhoop
 • check
  Simpele gezichtsoefeningen voor een strakke huid (doe deze oefeningen een paar minuten per dag en je merkt na enkele weken al een duidelijk verschil in jouw huid)
 • check
  Gemakkelijke receptjes om zelf thuis een voedende crème, gezichtsmasker en nachtserum te maken

En natuurlijk behandel ik graag al jouw vragen die je na het lezen nog hebt. Je weet wel: je mailt mij en ik mail jou terug ;-)

Wil je dit stappenplan graag gratis in jouw mailbox ontvangen? Klik dan op de knop hier beneden, laat me even weten naar welk emailadres ik het mag sturen en het komt meteen jouw kant op.

amy

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Ik hou van sauna, lekker eten en fitness.

Groetjes,

Amy

PS: volg me op Facebook voor updates. Klik hier beneden op "Vind ik leuk"